2008-05-13

Sobre banderes i llibertats.

Enganxo en el cos del missatge un escrit d'un dels fòrums del la www.sempre.cat on en Lluís ens explica perquè la crema de símbols ( en aquest cas banderes) no és delicte als USA sinó un dret.


"No, no és punible ni considerat un crim als Estats Units fer res contra la bandera, almenys no en la legislació civil. Tant alguns estats com el govern federal ho han intentat en diverses ocasions, però la Cort Suprema dels EUA ha resolt sempre la inconstitucionalitat d'aquestes lleis perquè estarien en contradicció amb la Primera Esmena relativa al dret a la llibertat d'expressió. La Constitució, deia la Cort, té com a objectiu fonamental protegir els drets individuals, i fer alguna cosa contra una bandera no pot ser considerat un atac a cap dret individual, per la qual cosa el dret individual a la llibertat d'expressió ha de prevaldre. Un enfocament interessant a la llum de la insistència tossuda d'alguns polítics espanyolistes que les col·lectivitats no tenen drets, només els individus...però a Espanya té més drets un drap que representa una col·lectivitat que no un individu que expressa una opinió!
Hi ha, però, iniciatives que intenten introduir canvis per crear una figura, la "desecration of the flag", que podria ser en cert sentit equivalent a la "ofensa a la bandera" espanyola. La més sonada i recent és l'esmena a la Constitució presentada el 1995, que otorgaria poders al govern federal i els estats per legislar en aquest sentit, i que va rebre el suport de la Casa dels Representants del Congrés, tot i que encara li queda un llarg procés per fer per poder arribar a formar part de la Constitució.
Hi ha tot un seguit de normes, anomenades "flag etiquette", que se suposa que cal observar i segons les quals hi ha coses "no permeses" de fer amb la bandera. Però no hi ha un reglament punitiu o repressiu associat. Si fos així, les presons dels EUA estarien plenes de gent castigada per "flag desecration". Mireu si no una slecció d'aquestes normes:
- La bandera no pot ser cosida ni estampada en cap peça de roba - No es pot cobrir una taula amb una bandera - No es pot usar la bandera per a finalitats publicitàries ni comercials - Està prohibit incloure la bandera en cap uniforme esportiu o roba d'equip
Si voleu més informació: http://www.usflag.org
Lluís Gons Saga "